Volgers

dinsdag 27 december 2011

Ra ra ra, was het echt Noordzee koraal?


Geweldig, ik heb bericht terug van Ecomare over onze gevonden 'Noordzee koraal'

(bedacht door zoontje lief) zoals we hem hadden gedoopt!

Wat jullie hebben gevonden is een kluit lege eikapsels van een wulk.
Wulken zijn grote roofslakken die op de bodem van de Noordzee jagen op alles wat eetbaar is. Zij verpakken hun eieren in kapsels van een gelatineachtige stof. Kluiten van die kapsels worden dan weer vastgezet aan een steen of iets anders hards. Als de eieren zijn uitgekomen kruipen de minislakjes uit de kapsels en raken de kapselkluiten vaak los. Omdat ze heel licht zijn gaan ze drijven en spoelen ze bij westenwinden op onze stranden aan.
Onze trots is inmiddels toegevoegd aan al onze andere zee schatten! Hij droogt al in en wij genieten van deze mooie bijzondere vonst van een kluit eikapsel van een Wulk.


We hebben het er net over hoe bijzonder het is, je stuurt een mail en krijgt antwoord op je vraag. 15 jaar geleden hadden we hooguit de bieb moeten doorspitten om hier achter te komen. En nu binnen no-time antwoord op je vraag. Ik geniet er van, te weten wat het is, en ook mijn kids vinden het prachtig. Het is ook fijn te lezen dat de Wulk weer terug is van weggeweest en goed is te vinden in de Oosterschelden tot genoegen van de duikers daar en de strandwandelaars die de kapselkluiten kunnen toevoegen aan hun vitrine kast! Hoezee!

2 opmerkingen:

 1. aaah leuk om te lezen wat het nou is. Ik had het nog aan Koos gevraagd, die vanwege zijn werk toch ook heel veel dingen van en uit de zee weet, maar dit wist hij ook niet precies (alleen wel dat het geen koraal was ;)).
  Ik zal het eens aan hem doorgeven, hebben we vandaag ook weer wat geleerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Mamanon<

  Leuk om te zien dat er meer mensen zo genieten van de zee en alles wat de zee ons brengt!

  Heel bijzonder jullie kapselkluiten...

  groet,

  Haikey

  BeantwoordenVerwijderen